Работниците на Југохром на 2.Март повторно излегоа на протест заради нерешениот проблем поради кој веќе полни четири месеци фабриката не работи. Тие го блокираа автопатот Скопје-тетово кај наплатната рампа Желино во траење од два часа за да го свртат вниманието на надлежните на својот проблем.

 

Точно е дека се задоцни со поставување на филтрите за отпрашување, но исто така е точно дека за задоцнувањето најмногу „вина„ има задоцнетата дозвола за градба, која е добиена дури во јули минатата година.

Сега, сите всушност се повикуваат на закони и прописи, поминати рокови и слично. Сопствениците се распложени да се продолжи интензивно со изградба на опремата, но  доколку фабриката продолжи да работи, а инспекторатот инсистира дека ќе дозволи продолжување кога опремата ќе биде готова и ставена во функција. Работниците во тој процес како да се заборавени. Тие остануваат жртва во целокупната ситуација и нивното незадоволство е сосем оправдано.

На 3.Март беше одржан работен состанок во Владата на РМ, на кој не се постигна напредок во разговорите, бидејќи сеуште се бара некакво преодно решение, во кое фабриката би работела со одреден капацитет, а последен рок за завршување на филтрите би бил октомври годинава. Раководството го прифаќа рокот, но секое решение за продолжување со работа мора да биде во согласност со законската регулатива.

Синдикатот, во име на работниците, остави простор од десетина дена за добивање на позитивен одговор. Во спротивно, најави радикализација на протестите и нивно преселување пред Владата, заедно со целокупните фамилии на работниците.

Придружи ни се

Капитал Банка


 
        

        

 

 

 
 

Поврзани вести од др.медиуми

Телма 28.07.2019

Загинатиот рудар бил вратен од пензија поради недостаток на минери

--------------------------------------

Телма 27.07.2019

Еден рудар загина, двајца повредени во рудникот "Тораница" кај Крива Паланка

--------------------------------------

Телма 25.06.2019

Анѓушев се сретна со поранешни вработени на ОХИС

---------------------------------------

1TV 16.07.2018

Вработените од ОХИС протестираа за неисплатените 24 плати
----------------------------------------

1TV 03/10/2018

Во ЕУРОКОМПОЗИТ стигна списокот за технолошки вишок, но нема пари за отпремнини

-----------------------------------------

Телма 16.07.2018

Фени излегува од стечај, потврден планот за реорганизација

-------------------------------------------

24 Вести 05.07.2018

Вработените од Еурокомпозит и владата се договорија

---------------------------------------------

Телма 05.07.2018

Еурокомпозит го прекинаа штрајкот

---------------------------------------------

24 Вести  07.05.2018

Продолжуваат препукувањата во "ФЕНИ"

----------------------------------------------

Телема 22.04.2018

Југохром нема да проработи во предвидениот рок

-----------------------------------------------

Телма 14.03.2017

ГСОЛ избран за инвеститор за Фени

------------------------------------------------

Телма 26.02.2017

Фени почна со работа

-------------------------------------------------

Телма 07.02.2018

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

--------------------------------------------------

Телма 02.02.2018

Фени почнува со работа

--------------------------------------------------

24Вести 26.01.2018

Се очекува Фени да стартува со работа од 1 Фебруари

--------------------------------------------------

Телма 26.01.2018

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

--------------------------------------------------

Телма  05.01.2018

Фени даден на оглас

--------------------------------------------------

24 Вести  22.12.2017

Швајцарски Фос Асет менаџмент: Сакаме иднина за