По усвојувањето на измените на Законот за минимална плата, СИЕР и синдикатот на УПОЗ изготвија предлог за оценување на уставноста на дел од одредебите, кој ССМ го поднесе до Уставниот суд во октомври 2017 година.

На последната седница од 20.02.2018 Уставниот суд расправаше и одлучи да поведе постапка за оценување на уставноста на член 2, став 1, 2, 3 и 4, како и член 7б, став 1 и 3 од законот.

Ова е потврда дека беа исправни сите аргументи што СИЕР ги поднесуваше против одредбите со кои се условува минималната плата со остварен нормиран учинок (член 2, став 1). Со закон мора да биде гарантиран минимален износ кој работникот го остварува како основна плата за полно работно време, а со вметнувањето на нормираниот учинок фактички нашиот закон не гарантира таков минимален износ. Тогаш се поставува прашањето зошто би се утврдувала минимална плата со закон, ако не се гарантира дека работникот ќе ја прими, односно работодавачот мора да ја исплати.

Покрај ова, се изразува сомнеж и за ставовите 3 и 4 од член 2, кои се поврзани со нормораниот учинок.. Членот 7б, став 1 и 3 пак се однесува на глоби за работодавецот доколку не утврди нормиран учинок и не издаде потврда за остварен нормиоран учинок.

Со ваквата регулатива само се создадоа забуни кај работниците, работодавачите, инспекторатот и т.н. Затоа, Министерството мораше да објави дополнителни упатства за примена на законот, но тие не ја исправаат неправдата вградена во самиот закон. Очекуваме Уставниот суд да го стори тоа.

Придружи ни се

Капитал Банка


 
        

        

 

 

 
 

Поврзани вести од др.медиуми

Телма 28.07.2019

Загинатиот рудар бил вратен од пензија поради недостаток на минери

--------------------------------------

Телма 27.07.2019

Еден рудар загина, двајца повредени во рудникот "Тораница" кај Крива Паланка

--------------------------------------

Телма 25.06.2019

Анѓушев се сретна со поранешни вработени на ОХИС

---------------------------------------

1TV 16.07.2018

Вработените од ОХИС протестираа за неисплатените 24 плати
----------------------------------------

1TV 03/10/2018

Во ЕУРОКОМПОЗИТ стигна списокот за технолошки вишок, но нема пари за отпремнини

-----------------------------------------

Телма 16.07.2018

Фени излегува од стечај, потврден планот за реорганизација

-------------------------------------------

24 Вести 05.07.2018

Вработените од Еурокомпозит и владата се договорија

---------------------------------------------

Телма 05.07.2018

Еурокомпозит го прекинаа штрајкот

---------------------------------------------

24 Вести  07.05.2018

Продолжуваат препукувањата во "ФЕНИ"

----------------------------------------------

Телема 22.04.2018

Југохром нема да проработи во предвидениот рок

-----------------------------------------------

Телма 14.03.2017

ГСОЛ избран за инвеститор за Фени

------------------------------------------------

Телма 26.02.2017

Фени почна со работа

-------------------------------------------------

Телма 07.02.2018

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

--------------------------------------------------

Телма 02.02.2018

Фени почнува со работа

--------------------------------------------------

24Вести 26.01.2018

Се очекува Фени да стартува со работа од 1 Фебруари

--------------------------------------------------

Телма 26.01.2018

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

--------------------------------------------------

Телма  05.01.2018

Фени даден на оглас

--------------------------------------------------

24 Вести  22.12.2017

Швајцарски Фос Асет менаџмент: Сакаме иднина за