Претседателството на СИЕР ја одржа својата петта седница на 19.09.2017 година во Работничкиот дом, во салата на 9.кат.

На дневен ред беа следните прашања:

-       Состојбите во ССМ по промената на претседателот и враќањето на 4-те исклучени синдикати;

-       Промените во законодавството и позициите на СИЕР;

-       Внатрешни состојби и проблеми на СИЕР.

Претседателството на СИЕР расправаше за тековните состојби и активности во Сојузот на синдикатите, потребата од одржување на вонреден конгрес и статутарните обврски во врска со тоа. Имено, Статутот на ССМ предвидува свикување вонреден конгрес во рок од два месеци од назначувањето в.д. претседател, така што активностите мора да се забрзаат.

Поголемо внимание Претседателството посвети на промените во законската регулатива, особено на Законот за минимална плата, за кој ЕСС утврди една верзија, а во собраниска процедура се разгледува друга верзија, со повторно вметната условеност на минималната плата со остварен нормиран учинок. СИЕР вложи многу напори за презентирање на сите аргументи пред сите надлежни чинители зошто минималната плата неможе да се поврзува со норми кои ги пропишуваат работодавачите, но тоа за жал не донесе плод. На реакцијата до јавноста во врска со ова прашање СИЕР не доби поддршка од другите синдикати во Македониа, тие останаа без реакции.

Освен тоа, СИЕР комуницира со претставници на Владата и по сите дуги прашања кои се содржани во резолуциите што ги усвои конгресот, како што се регулативата за договори на одредено време до 5 години, враќање на правото на заштита од невработеност на 5 години пред пензионирање, зголемување на отпремнините при отказ од деловни причини, и т.н. Тука се надоврзува и барањето за решавање на проблемите во примената на Правилникот за бенифициран стаж. По сите овие прашања постои потврда за отвореност за соработка и вклучување во изнаоѓањето најсоодветни решенија од страна на Министерството за труд и социјална политика.

Сепак, Претседателството на СИЕР го истакна своето незадоволство од начинот на кој е променета содржината на Законот за минимална плата и заклучи дека СИЕР ќе продолжи секогаш да биде знаменосецот во борбата за подобра позиција на трудот, ќе ги изнесува своите аргументи и ако треба ќе органзира активности на притисок, ако аргументите нема кој да ги слушне.

На оваа седница Претседателството расправаше и за одредени внатрешни прашања, проблеми на одредени синдикални организации, кадровски прашања и по нив донесе соодветни заклучоци.

Придружи ни се

Капитал Банка


 
        

        

 

 

 
 

Поврзани вести од др.медиуми

Телма 28.07.2019

Загинатиот рудар бил вратен од пензија поради недостаток на минери

--------------------------------------

Телма 27.07.2019

Еден рудар загина, двајца повредени во рудникот "Тораница" кај Крива Паланка

--------------------------------------

Телма 25.06.2019

Анѓушев се сретна со поранешни вработени на ОХИС

---------------------------------------

1TV 16.07.2018

Вработените од ОХИС протестираа за неисплатените 24 плати
----------------------------------------

1TV 03/10/2018

Во ЕУРОКОМПОЗИТ стигна списокот за технолошки вишок, но нема пари за отпремнини

-----------------------------------------

Телма 16.07.2018

Фени излегува од стечај, потврден планот за реорганизација

-------------------------------------------

24 Вести 05.07.2018

Вработените од Еурокомпозит и владата се договорија

---------------------------------------------

Телма 05.07.2018

Еурокомпозит го прекинаа штрајкот

---------------------------------------------

24 Вести  07.05.2018

Продолжуваат препукувањата во "ФЕНИ"

----------------------------------------------

Телема 22.04.2018

Југохром нема да проработи во предвидениот рок

-----------------------------------------------

Телма 14.03.2017

ГСОЛ избран за инвеститор за Фени

------------------------------------------------

Телма 26.02.2017

Фени почна со работа

-------------------------------------------------

Телма 07.02.2018

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

--------------------------------------------------

Телма 02.02.2018

Фени почнува со работа

--------------------------------------------------

24Вести 26.01.2018

Се очекува Фени да стартува со работа од 1 Фебруари

--------------------------------------------------

Телма 26.01.2018

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

--------------------------------------------------

Телма  05.01.2018

Фени даден на оглас

--------------------------------------------------

24 Вести  22.12.2017

Швајцарски Фос Асет менаџмент: Сакаме иднина за