На 20.април се одржа втората седница на Советот на СИЕР.

Советот ги разгледуваше и ги усвои годишните извештаи и тоа Извештајот за работењето на СИЕР и неговите органи и тела во 2016 година, како и Извештајот за материјално-финансикото работење на СИЕР во 2016 година.

Исто така, Советот усвои годишна програма за работа во 2017 година и годишен План за приходи и расходи во 2017 година.

 

Членовите на Советот беа информирани и за текот на постапките за утврдување на незаконитоста на одлуките и постапките на ССМ како за исклучување од членство, така и за исфрлање од работните простории на СИЕР.

Освен судските постапки, кои се во тек, СИЕР заедно со останатите три синдикати кои се исклучени од ССМ ќе направат Преставка до Комитетот на експерти при Меѓународната организација на трудот во Женева, за што ќе добиеме соодветна помош од европските синдикални организации каде членуваме и од Фондацијата Фридрих Еберт.

Освен тоа, Советот на СИЕР ја утврди и агендата за учество во одбележувањето на 1.Мај Денот на трудот со марш по улиците на Скопје, почнувајќи од 11,30 часот од плоштадот Карпошево востание (дом Ибни Пајко, стара автобуска станица). Се повикуваат сите членови, работници и граѓани да дадат поддршка, да се приклучат на одбележувањето на Денот на трудот, за да се потсетат сите надлежни дека работникот има право на глас, а тој глас се крева за одбрана иа заштита на нашите права.

Исто така, Комисијата за организација на VII Работрнички спортски игри го информираше Советот дека истите оваа година ќе се одржат во терминот 22-25.јуни во хотелот Десарет, Охрид. Синдикалните организации се повикуваат да почнат со подготовки за учество на игрите.

Придружи ни се

Капитал Банка


 
        

        

 

 

 
 

Поврзани вести од др.медиуми

Телма 28.07.2019

Загинатиот рудар бил вратен од пензија поради недостаток на минери

--------------------------------------

Телма 27.07.2019

Еден рудар загина, двајца повредени во рудникот "Тораница" кај Крива Паланка

--------------------------------------

Телма 25.06.2019

Анѓушев се сретна со поранешни вработени на ОХИС

---------------------------------------

1TV 16.07.2018

Вработените од ОХИС протестираа за неисплатените 24 плати
----------------------------------------

1TV 03/10/2018

Во ЕУРОКОМПОЗИТ стигна списокот за технолошки вишок, но нема пари за отпремнини

-----------------------------------------

Телма 16.07.2018

Фени излегува од стечај, потврден планот за реорганизација

-------------------------------------------

24 Вести 05.07.2018

Вработените од Еурокомпозит и владата се договорија

---------------------------------------------

Телма 05.07.2018

Еурокомпозит го прекинаа штрајкот

---------------------------------------------

24 Вести  07.05.2018

Продолжуваат препукувањата во "ФЕНИ"

----------------------------------------------

Телема 22.04.2018

Југохром нема да проработи во предвидениот рок

-----------------------------------------------

Телма 14.03.2017

ГСОЛ избран за инвеститор за Фени

------------------------------------------------

Телма 26.02.2017

Фени почна со работа

-------------------------------------------------

Телма 07.02.2018

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

--------------------------------------------------

Телма 02.02.2018

Фени почнува со работа

--------------------------------------------------

24Вести 26.01.2018

Се очекува Фени да стартува со работа од 1 Фебруари

--------------------------------------------------

Телма 26.01.2018

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

--------------------------------------------------

Телма  05.01.2018

Фени даден на оглас

--------------------------------------------------

24 Вести  22.12.2017

Швајцарски Фос Асет менаџмент: Сакаме иднина за