Синдикалните претставници на Југохром, на чело со претседателот Пецо Ристески на 16.јануари имаа средба во Владата на РМ со техничкиот премиер Емил Димитриев и потпретседателот на владата Владимир Пешевски. На средбата, на која беше и директорот на Југохром, се разговараше за изнаоѓање решение за да продолжи да работи Југохром пред да биде официјално добиена интегрираната еколошка дозвола.

Имено, инсталациите неопходни за решавање на отпадните гасови во Југохром се во тек на изградба, која задоцни поради задоцнување на дозволите за градба. Југохром не работи од 1.ноември. Работниците сеуште се во работен однос, но стравуваат дека договорите нема да им бидат продолжени доколку потрае повеќе периодот на неработење.

 

За жал, на оваа средба не се изнесоа предлози со кои би се овозможило продолжување на работата на фабриката, иако владините претставниц изнесоа ставови дека ги поддржуваат барањата на работниците.

По оваа средба, направени се разговори и со Државниот инспекторат за животна средина. Меѓутоа, и оваа институција не даде надеж дека би можело да се продолжи со работа пред да се заврши изградбата на филтрите.

Поради ваквиот исход од овие средби и продолжувањето на неизвесноста, работниците на Југохром најавија продолжување на протестите.

Придружи ни се

Капитал Банка


 
        

        

 

 

 
 

Поврзани вести од др.медиуми

Телма 28.07.2019

Загинатиот рудар бил вратен од пензија поради недостаток на минери

--------------------------------------

Телма 27.07.2019

Еден рудар загина, двајца повредени во рудникот "Тораница" кај Крива Паланка

--------------------------------------

Телма 25.06.2019

Анѓушев се сретна со поранешни вработени на ОХИС

---------------------------------------

1TV 16.07.2018

Вработените од ОХИС протестираа за неисплатените 24 плати
----------------------------------------

1TV 03/10/2018

Во ЕУРОКОМПОЗИТ стигна списокот за технолошки вишок, но нема пари за отпремнини

-----------------------------------------

Телма 16.07.2018

Фени излегува од стечај, потврден планот за реорганизација

-------------------------------------------

24 Вести 05.07.2018

Вработените од Еурокомпозит и владата се договорија

---------------------------------------------

Телма 05.07.2018

Еурокомпозит го прекинаа штрајкот

---------------------------------------------

24 Вести  07.05.2018

Продолжуваат препукувањата во "ФЕНИ"

----------------------------------------------

Телема 22.04.2018

Југохром нема да проработи во предвидениот рок

-----------------------------------------------

Телма 14.03.2017

ГСОЛ избран за инвеститор за Фени

------------------------------------------------

Телма 26.02.2017

Фени почна со работа

-------------------------------------------------

Телма 07.02.2018

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

--------------------------------------------------

Телма 02.02.2018

Фени почнува со работа

--------------------------------------------------

24Вести 26.01.2018

Се очекува Фени да стартува со работа од 1 Фебруари

--------------------------------------------------

Телма 26.01.2018

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

--------------------------------------------------

Телма  05.01.2018

Фени даден на оглас

--------------------------------------------------

24 Вести  22.12.2017

Швајцарски Фос Асет менаџмент: Сакаме иднина за