Синдикалното раководство на Еурокомпозит 11.Октомври, под силен притисок на вработените, донесе одлука уште еднаш да се активира штрајкот, не гледајќи друг излез од и онака безизлезната ситуација.

Тие одржаа јавен протест на 18.10.2017, но од страна на полицијата не им беше дозволено да ја блокираат клучката на влезот во Прилеп.

На барање од синдикатот, на 19.10.2017 раководството беше повторно примено од потпретседателот на Владата задолжен за економски прашања и координација на економски ресори, г-дин Кочо Анѓушев, во обид да се најде какво било одржливо решение за варботените.

 

Меѓу другото, се разговараше и за социјален пакет за работниците кои би се согласиле да им престане работниот однос од деловни причини. Во врска со тоа, СИЕР уште еднаш посочи дека Владата немала доволно слух да го прифати нашиот предлог во врска со т.н. „закон за стечајците„ и да го остави отворен рокот за пријавување до 31.12.2017, со што би можеле да се опфатат и овие работници.

Во моментов, работниците ќе добијат помош во вид на една плата од Владата на РМ, но под услов штрајкот да се прекине и да се работи на порачките што ги има во моментов фирмата, со што би се обезбедила исплата на плата во наредните месеци. Синдикатот потсети и на неплатените придонеси за период од 2012 година наваму, за што Владата исто така мора да бара решение.

Еурокомпозит 11.Октомври е последното претпријатие „загубар„ и до сега не успеа ниту еден обид да се изнајде некакво одржливо решение за него.

Придружи ни се

Капитал Банка


 
        

        

 

 

 
 

Поврзани вести од др.медиуми

Телма 28.07.2019

Загинатиот рудар бил вратен од пензија поради недостаток на минери

--------------------------------------

Телма 27.07.2019

Еден рудар загина, двајца повредени во рудникот "Тораница" кај Крива Паланка

--------------------------------------

Телма 25.06.2019

Анѓушев се сретна со поранешни вработени на ОХИС

---------------------------------------

1TV 16.07.2018

Вработените од ОХИС протестираа за неисплатените 24 плати
----------------------------------------

1TV 03/10/2018

Во ЕУРОКОМПОЗИТ стигна списокот за технолошки вишок, но нема пари за отпремнини

-----------------------------------------

Телма 16.07.2018

Фени излегува од стечај, потврден планот за реорганизација

-------------------------------------------

24 Вести 05.07.2018

Вработените од Еурокомпозит и владата се договорија

---------------------------------------------

Телма 05.07.2018

Еурокомпозит го прекинаа штрајкот

---------------------------------------------

24 Вести  07.05.2018

Продолжуваат препукувањата во "ФЕНИ"

----------------------------------------------

Телема 22.04.2018

Југохром нема да проработи во предвидениот рок

-----------------------------------------------

Телма 14.03.2017

ГСОЛ избран за инвеститор за Фени

------------------------------------------------

Телма 26.02.2017

Фени почна со работа

-------------------------------------------------

Телма 07.02.2018

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

--------------------------------------------------

Телма 02.02.2018

Фени почнува со работа

--------------------------------------------------

24Вести 26.01.2018

Се очекува Фени да стартува со работа од 1 Фебруари

--------------------------------------------------

Телма 26.01.2018

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

--------------------------------------------------

Телма  05.01.2018

Фени даден на оглас

--------------------------------------------------

24 Вести  22.12.2017

Швајцарски Фос Асет менаџмент: Сакаме иднина за