Синдикалните претставници на Еурокомпозит 11.Октомври, заедно со претседателот и генералниот секретар на СИЕР остварија средба со премиерот Зоран Заев на 24.10.2017 година. Премиерот  ги сослуша барањата на работниците, кои се однесуваат на итна исплата на заостанатите плати, но исто така и на решавање на проблемот со неплатените придонеси за повеќе од 5 години, како и изнаоѓање одржливо решение за претпријатието од наменската индуатрија.

Барањата на работниците беа сосем разбирливи за премиерот, со оглед на состојбата во која се наоѓаат и големиот број неземени плати. Тој ги претстави чекорите кои Владата ги подготвува за изнаоѓање на системско и одржливо решение за Еурокомпозит.

 

Премиерот нагласи дека се разгледуваат проблемите од сите аспекти и Владата би била заинтересирана да го задржи Еурокомпозит во државна сопственост доколку тоа биде оценето како најдобро решение за иднината и да инвестира дополнително за да се добие здраво и успешно претпријатие.

Во меѓувреме, работниците ќе добијат една плата од буџетски извори, како и обртни средства за да моѓе да се преживува до донесувањето на конечните одлуки. Платата ќе биде исплатена наредната недела.

Се размислува и за решавање на превработеноста преку проширување на опфатот во Законот за материјално обезбедување невработени лица поради приватизација на претпријатија со доминантна сопственост на државата со што трајно би се решило прашањето на над стотина лица од Еурокомпозит. Исто така, Владата ќе го затвори и стажот за сите вработени за периодот од 2012 година наваму, за што ќе се преземат потребните чекори.

Синдикалните претставници ја поздравија определбата на Владата за системски пристап и трајно решавање на проблемот со претпријатието кое со години е маргинализирано и доведено до оваа состојба на загрозена егзистеницијата како на претпријатието, така и на вработените. Еурокомпозит може добро да работи со добро раководење и домаќинско работење, така што доколку постои политичка волја од страна на Владата за решавање на проблемот, може да се очекува и одржливо решение за претпријатието.

Придружи ни се

Капитал Банка


 
        

        

 

 

 
 

Поврзани вести од др.медиуми

Телма 28.07.2019

Загинатиот рудар бил вратен од пензија поради недостаток на минери

--------------------------------------

Телма 27.07.2019

Еден рудар загина, двајца повредени во рудникот "Тораница" кај Крива Паланка

--------------------------------------

Телма 25.06.2019

Анѓушев се сретна со поранешни вработени на ОХИС

---------------------------------------

1TV 16.07.2018

Вработените од ОХИС протестираа за неисплатените 24 плати
----------------------------------------

1TV 03/10/2018

Во ЕУРОКОМПОЗИТ стигна списокот за технолошки вишок, но нема пари за отпремнини

-----------------------------------------

Телма 16.07.2018

Фени излегува од стечај, потврден планот за реорганизација

-------------------------------------------

24 Вести 05.07.2018

Вработените од Еурокомпозит и владата се договорија

---------------------------------------------

Телма 05.07.2018

Еурокомпозит го прекинаа штрајкот

---------------------------------------------

24 Вести  07.05.2018

Продолжуваат препукувањата во "ФЕНИ"

----------------------------------------------

Телема 22.04.2018

Југохром нема да проработи во предвидениот рок

-----------------------------------------------

Телма 14.03.2017

ГСОЛ избран за инвеститор за Фени

------------------------------------------------

Телма 26.02.2017

Фени почна со работа

-------------------------------------------------

Телма 07.02.2018

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

--------------------------------------------------

Телма 02.02.2018

Фени почнува со работа

--------------------------------------------------

24Вести 26.01.2018

Се очекува Фени да стартува со работа од 1 Фебруари

--------------------------------------------------

Телма 26.01.2018

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

--------------------------------------------------

Телма  05.01.2018

Фени даден на оглас

--------------------------------------------------

24 Вести  22.12.2017

Швајцарски Фос Асет менаџмент: Сакаме иднина за