Игор Ѓерасов избран за претседател

На 25.10.2019 година се одржа Вонреден конгрес на СИЕР. На конгресот, од утврдени 104 учествуваа 99 делегати.

Со Вонредниот конгрес раководеше работно претседателство во состав: Душко Цветковски, Станка Димовска, Убавка Спасовска, Славица Јакимовска и Роберт Богданоски.

Повеќе: ОДРЖАН ВОНРЕДЕН КОНГРЕС НА СИЕР

Утврдени кандидати за претседател и составот на работните  тела за Вонредниот конгрес на СИЕР

 Советот на СИЕР ја одржа својата 8-ма седница на 15.10.2019 година. Ревидирана е одлуката за Бројот и составот на делегатите за вонредниот конгрес, бидејќи е отстаранета техничка грешка. Конгресот ќе има 104 делегати, а синдикалните организации ги имаат доставено имињата на делегатите до СИЕР.

Во предвидениот рок пристигнаа четири кандидатури, односно предлози за претседател на СИЕР и тоа за Марјан Поповски, Игор Ѓерасов, Слаѓана Миливојевиќ и Дракче Димковски.

Советот ги потврди сите четири пристигнати кандидатури, така што Вонредниот конгрес ќе избере претседател помеѓу овие кандидати.

Освен тоа, Советот ги усвои Предлог-Измените и дополнувања на Статутот на СИЕР, како и Предлог-Деловникот за работа на Вонредниот конгрес. Од структурата на делегатите е определен и составот на работните тела на конгресот: работно претседателство, верификациона, кандидациона и изборна комисија, како и заверувачи на записникот.

Конгресот се одржува на 25.10.2019 во големата сала на Работнички дом на 12.кат со почеток во 11 часот.

СИЕР на сите рудари им го честита 28 Август денот на рударите, воедно на сите свој членови, деловни соработници, и на сите граѓани им го честита големиот  празник Успение на Пресвета Богородица со желба за многу здравје среќа и успеси во работата и животот.

Претседателството на СИЕР ја одржа 13-та, а Советот на СИЕР 7-та седница на 21.08.2019. Главна тема за расправа беше закажувањето на вонреден конгрес на СИЕР. Вонредниот конгрес ќе избере претседател на СИЕР за преостанатиот дел од мандатот, со оглед на тоа што претседателот Пецо Ристески ќе се пензионира.

Највисоките органи на СИЕР донесоа едногласни одлуки: Вонредниот конгрес на СИЕР ќе се одржи во Скопје, во големата сала на Работнички дом на 12.кат на 25.10.2019 година со почеток во 11 часот.

Според одлуката на Советот, Конгресот ќе има 103 делегати, од сите синдикални организации, согласно бројот на членови и износот на уплатена членарина во последните три години. Имињата на делегатите и предлозите за претседател на СИЕР синдикалните организации треба да ги достават до 10.октомври, а последната седница пред конгрес Советот ќе ја одржи на 15.октомври. Тогаш Советот ќе ги утврди кандидатите и работните тела за конгресот. Гости на вонредниот конгрес нема да се покануваат, освен претседателот на Сојузот на синдикати.

На дневен ред, покрај изборот на претседател на СИЕР, ќе бидат и измени и дополнувања на Статутот на СИЕР.

Советот на СИЕР на седницата одржана на 21.08.2019 год. донесе одлука за свикување на Вонреден Конгрес на СИЕР.

Претседателот на СИЕР, Пецо Ристески најави оставка на функцијата поради пензионирање.

Вонредниот Конгрес на СИЕР ќе се одржи на 25.10.2019 год.

Придружи ни се

Капитал Банка


 
        

        

 

 

 
 

Поврзани вести од др.медиуми

Телма 28.07.2019

Загинатиот рудар бил вратен од пензија поради недостаток на минери

--------------------------------------

Телма 27.07.2019

Еден рудар загина, двајца повредени во рудникот "Тораница" кај Крива Паланка

--------------------------------------

Телма 25.06.2019

Анѓушев се сретна со поранешни вработени на ОХИС

---------------------------------------

1TV 16.07.2018

Вработените од ОХИС протестираа за неисплатените 24 плати
----------------------------------------

1TV 03/10/2018

Во ЕУРОКОМПОЗИТ стигна списокот за технолошки вишок, но нема пари за отпремнини

-----------------------------------------

Телма 16.07.2018

Фени излегува од стечај, потврден планот за реорганизација

-------------------------------------------

24 Вести 05.07.2018

Вработените од Еурокомпозит и владата се договорија

---------------------------------------------

Телма 05.07.2018

Еурокомпозит го прекинаа штрајкот

---------------------------------------------

24 Вести  07.05.2018

Продолжуваат препукувањата во "ФЕНИ"

----------------------------------------------

Телема 22.04.2018

Југохром нема да проработи во предвидениот рок

-----------------------------------------------

Телма 14.03.2017

ГСОЛ избран за инвеститор за Фени

------------------------------------------------

Телма 26.02.2017

Фени почна со работа

-------------------------------------------------

Телма 07.02.2018

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

--------------------------------------------------

Телма 02.02.2018

Фени почнува со работа

--------------------------------------------------

24Вести 26.01.2018

Се очекува Фени да стартува со работа од 1 Фебруари

--------------------------------------------------

Телма 26.01.2018

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

--------------------------------------------------

Телма  05.01.2018

Фени даден на оглас

--------------------------------------------------

24 Вести  22.12.2017

Швајцарски Фос Асет менаџмент: Сакаме иднина за