По двонеделното одлагање на испитното рочиште, судот на 29.ноември одлучи: Фени Индустри оди во стечај.

Доверителите имаат рок од 15 дена за пријавување на побарувањата, почнувајќи од 1.декември, а извештајното рочиште и Собрание на доверителите се закажани за 11.јануари 2018 година.

Заинтересираните инвеститори подготвуваат понуди, но работниците останаа во незавидна положба. Не е исплатена платата за октомври, а веќе доспева и ноемвриската плата. Неизвесно е кога и како ќе се исплатат. На средбите во Владата и кај банките синдикалците беа уверувани дека ќе се најде начин за исплата на овие плати. Работниците поставија рок: доколку плата за октомври нема до понеделник до пладне, ќе биде блокирана раскрсницата кај Дреново  во периодот од 12 до 14 часот. Претходната недела најавија дека се спремни и на поголеми облици на притисок, како намалување на снагата на печката и сл. Сепак, сите би сакале да добијат плата, па да нема потреба од протести. Важно е и тоа сите да бидат ангажирани, како и до сега, на одржување на постројките, како што е важно да нема пречки во стечајната постапка и што пократко да трае неизвесностс за нивната и судбината на фабриката.