Број 03-78/1

08.11.2017 г.

С к о п ј е

                                                                                                                                                   До

                                                                                                                                                   Претседателот на Владата на РМ

                                                                                                                                                   Господин Зоран Заев

 

ПРЕМЕТ: Фени Индустри                                                                      

 

Почитува господине Премиер,

Незадоволни од развојот на настаните во врска со судбината на Фени Индустри и крајно загрижени за својата егзистенција и опстанок, денес вработените излегоа на протест пред филијалите на банките-кредитори на фабриката во Кавадарци. За утре е најавена блокада на магистралниот пат Градско-Прилеп кај крстосницата Дреново, а во понеделник протестот ќе се одвива пред судот во Велес, кој ќе одлучува за евентуална стечајна постапка.

Работниците се крајно разочарани што се отстапи од првобитниот концепт и се погазија сите ветувања дека стечајот нема да биде употребен во разрешување на проблемите и продажбата на Фени Индустри. Тие целосно изгубија доверба во институциите, со оглед дека сите ветувања се изјаловија и сега им се нуди стечајна постапка како најдоброто решение, за која никој неможе да претпостави колку ќе трае, ниту како ќе заврши.

Работниците бараат да не се отвора стечајот, туку решението да се бара низ предстечајните активности, особено ако има заинтересирани инвеститори, како што се кажува.

Затоа ве молиме да закажете заедничка средба во најкус можен рок со учество на претставници на банките-кредитори, на синдикатот, на раководството на Фени Индустри (во моментов – Енекод, или кој било овластен)  и на кои било релевантни учесници за надминување на оваа состојба и изнаоѓање брзо, задоволително и одржливо решение за Фени Индустри.

Синдикатот се обидува да ја контролира ситуацијата и да не дозволи радикализација, но работниците не сакаат ни да слушнат да го предадат комбинатот за кој и во минатото истрајно се бореле и го одржале, без борбата. Мораме да напоменеме дека расположението е такво, што доколку наредната недела се отвори стечајот, протестите ќе се преселат пред Владата на РМ.

Очекуваме да бидеме известени за терминот за средба и ви благодариме за разбирањето.

Со почит,

                                                                                                                                                                  Претседател,

                                                                                                                                                                 Пецо Ристески