Претседателството на СИЕР ја одржа дванаесеттата седница на 21.06.2019 година. Главна точка на седницата беше расправата за условите под кои ќе се свикува вонреден конгрес на СИЕР наесен.

Имено, претседателот на СИЕР на последница седница на Советот на СИЕР најави дека ќе престане да ја обавува функцијата поради пензионирање, поради што е потребано да се свика вонреден конгрес, согласно Статутот.

Со оглед дека е започната постапка за измени на Статутот, предложено е истата да заврши со усвојување на измените на вонредниот конгрес. Ова од причина што Советот има мандат да прави измени до 1/3 од содржината на Статутот, а со оглед дека ќе се одржува вонреден конгрес, тоа а подобра прилика да се направат саканите измени без ограничување.

Вонреден конгрес Треба да закаже Советот на СИЕР најмалку два месеци пред неговото одржување. Затоа Претседателството заклучи дека во втората половина на август ќе се свика Советот на СИЕР и ќе ги донесе потребните одлуки во врска со местото и датумот за одржување на конгресот, како и за бројот и структурата на делегатите, со оглед дека според Статутот се можни две алтернативи: вонредниот конгрес да се одржи со истите делегати како последниот редовен, или пак со нова структура на делегати, согласно бројот на членови и уплатена членарина во последните три години. До закажување на седницата на Советот службата на СИЕР е задолжена да изготви симулација за бројот и структурата на делегати според двете алтернативи.

Во меѓувреме, и Статутарната комисија во проширен состав (со членови од Претседателството) ќе ги утврди нацрт-измените на Статутот на СИЕР.

Со оглед дека и проектот под наслов Со стратешки пристап до подобра безбедност и здравје при работа треба да се спроведе до крајот на август, а треба и да се подготвува конгресот, ова лето ќе биде работно во редовите на СИЕР.

Придружи ни се

Капитал Банка


 
        

        

 

 

 
 

Поврзани вести од др.медиуми

Телма 28.07.2019

Загинатиот рудар бил вратен од пензија поради недостаток на минери

--------------------------------------

Телма 27.07.2019

Еден рудар загина, двајца повредени во рудникот "Тораница" кај Крива Паланка

--------------------------------------

Телма 25.06.2019

Анѓушев се сретна со поранешни вработени на ОХИС

---------------------------------------

1TV 16.07.2018

Вработените од ОХИС протестираа за неисплатените 24 плати
----------------------------------------

1TV 03/10/2018

Во ЕУРОКОМПОЗИТ стигна списокот за технолошки вишок, но нема пари за отпремнини

-----------------------------------------

Телма 16.07.2018

Фени излегува од стечај, потврден планот за реорганизација

-------------------------------------------

24 Вести 05.07.2018

Вработените од Еурокомпозит и владата се договорија

---------------------------------------------

Телма 05.07.2018

Еурокомпозит го прекинаа штрајкот

---------------------------------------------

24 Вести  07.05.2018

Продолжуваат препукувањата во "ФЕНИ"

----------------------------------------------

Телема 22.04.2018

Југохром нема да проработи во предвидениот рок

-----------------------------------------------

Телма 14.03.2017

ГСОЛ избран за инвеститор за Фени

------------------------------------------------

Телма 26.02.2017

Фени почна со работа

-------------------------------------------------

Телма 07.02.2018

Доверителите одлучија Фени да се реорганизира

--------------------------------------------------

Телма 02.02.2018

Фени почнува со работа

--------------------------------------------------

24Вести 26.01.2018

Се очекува Фени да стартува со работа од 1 Фебруари

--------------------------------------------------

Телма 26.01.2018

Доверителите на Фени ќе прават увид во побарувањата

--------------------------------------------------

Телма  05.01.2018

Фени даден на оглас

--------------------------------------------------

24 Вести  22.12.2017

Швајцарски Фос Асет менаџмент: Сакаме иднина за